Bewust shoppen? Zo zet je de eerste stap

Oké, de eerste stap heb je eigenlijk al gezet. Want jij bent hier (!) op mijn website over duurzame mode en bewust shoppen. Ik vind het al een schouderklopje waard. De intentie is er. Maar hoe zet je nou de eerste stap naar een bewuste kledingkast? En de tweede? En de derde?

Kleine stapjes vooruit

Wanneer we iets voornemen om te gaan doen of juist niet meer te doen, wordt dit vaak rigoureus gedaan. Kijk maar op 1 januari: ‘vanaf nu ga ik iedere week sporten, ik stop met roken en ik ga een maand niet drinken’. Het hele jaar door besluiten mensen ‘vanaf volgende week maandag geen koolhydraten meer te eten’. In het weekend eet je nog even de kast leeg (zodat je niet wordt verleid) en maandag ga je zonder die beruchte koolhydraten door het leven. Je weet waar dit eindigt natuurlijk. Dit houd jij, als stokbrood met kaasjes-fanaat, geen week vol.

Het is een te grote stap die je in een keer wil zetten. Dat gaat niet. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat op 11 januari de ‘goede voornemens’ al zijn opgegeven. Als je een aanpassing wil doen in je leefstijl kost dit ongeveer twee maanden voordat je hieraan gewend bent. En zo is dat eigenlijk ook met duurzaam shoppen. Dus als je wil besluiten om nooit meer fast fashion te kopen, doe dit dan stap voor stap. Besluit om niet meer naar ZARA of H&M te gaan. Dat is al een enorme stap. Of doe mee aan Slow Fashion Season. Drie maanden lang geen nieuwe kleding kopen. Je mag wel tweedehands kleding kopen, kleding vermaken of ruilen. Kleine stapjes!

Trots op jou!

Bewust shoppen is veel meer dan duurzame kleding kopen. Als jij bereid bent om bewustere keuzes te maken, vind ik dat oprecht top. Stap voor stap kom je een heel eind in de goede richting. Wat die koolhydraten betreft denk ik, blijf ze alsjeblieft eten. Het leven is te kort, echt waar.

Share this post