H&M blazer

Waarom mijn H&M-blazer het duurzaamste item in mijn kast is

Duurzaamheid is zo’n ontzettend breed begrip. Dat gaat veel verder dan biokatoen en goede werkomstandigheden. Export, import, verpakkingen en zelfs de garen waar de stoffen mee aan elkaar genaaid worden kunnen duurzamer. Als je dus wil weten of een merk ‘goed’ of ‘slecht’ is, dan ben je wel even bezig. Gelukkig heeft Sara van WhenSaraSmiles al heel veel voor je uitgezocht, dus op haar website kan je er al heel veel over lezen.

Maar als je even logisch nadenkt, dan weet je dat H&M niet duurzaam is. Natuurlijk hebben ze hier en daar wat biokatoen en doen ze aan recycling maar het polyester vliegt je natuurlijk om de oren als je daar binnenkomt. En dan heb ik het nog niet eens over die rode 5 euro stickers op het prijskaartje.

Mijn H&M-blazer is duurzamer

Maar ik heb dus een blazer in de kast hangen van H&M (ik heb wel meer van H&M maar nu even over deze specifieke blazer) en die is in mijn geval dus duurzamer dan mijn Beaumont Organic-blouse. De H&M-blazer in kwestie is gemaakt van zo’n vies zweetstofje, 100% polyester. Hij is rood met wit en donkerblauw gestreept en eigenlijk alles behalve tijdloos. Niets duurzaams aan in vergelijking tot de witte 100% linnen blouse van Beaumont Organic die er naast hangt, zou je zeggen.

Het verschil is dat ik die linnen blouse nog maar 1 keer heb aangehad. Die blazer? Al ontelbare keren. Bovendien heb ik hem ook nog tweedehands gekocht, maar dat terzijde. Als ik kijk naar hoe vaak ik deze blazer al heb gedragen, maakt de blazer al duurzamer. De werkomstandigheden in Bangladesh gaan er absoluut niet op vooruit. Maar ik heb wel iets in de kast hangen waar ik al vijf jaar plezier van heb.

De blouse in kwestie heeft al op verschillende verkoopplatformen gestaan maar tot dusver is er geen interesse. Hij hangt dus nog steeds in mijn kast en ik denk dat deze met de eerst volgende opruimbeurt in een doos op zolder beland.

Wat zeg je nou allemaal?

Tja, dat klinkt even heftig hè? Moet je nu dan wél gaan shoppen bij H&M? Nee, dat niet. Wat je wel moet doen is bewustere keuzes maken. Koop niet iets zomaar omdat je het leuk vindt, maar koop ook niet zomaar iets omdat het duurzaam is. Koop iets omdat je het nodig hebt, omdat je het al maanden in je hoofd hebt zitten of omdat je oude broek versleten is en je nu een vervanger nodig hebt.

FOTO CREDITS Tim Swaan via Unsplash & H&M

Share this post