Miskoop voorkomen? Stel jezelf deze vragen

Een miskoop doen overkomt ons allemaal weleens. Soms kom je er nog net op tijd achter en kan je jouw uitschieter retour sturen. Maar soms trek je vol enthousiasme dat prijskaartje eraf en kom je er later pas achter: ‘shit, dit is niets voor mij’. Hoe voorkom je nou zo’n miskoop? Stel jezelf de volgende vragen:

Heb ik het nodig?

Oké, ik denk dat niemand van ons een lege kledingkast heeft, dus nodig hebben we het eigenlijk nooit. Dus misschien beter gezegd: staat het op je wishlist? Als je druk aan het shoppen bent en je ziet een flared jeans, vraag jezelf dan af of je dit nodig hebt? Heb je er al één? Draag je die? Is je oude flared kapot? Draag je hem überhaupt nog? Allemaal goed om over na te denken.

Heb ik iets dat er al op lijkt?

Ik heb echt regelmatig dat ik een shirt koop dat een beetje oversized is, heerlijk toch? Staat zo leuk met een hoge slanke broek. Dus ik blijf die t-shirts kopen, maar dragen doe ik ze op een of andere manier niet. Ja, in bed. Want als pyjama shirt zitten ze ook heerlijk.

Ga dus voor jezelf na, heb ik niet al zoiets? En belangrijker, draag ik het ook echt? Ik heb namelijk wel vijf oversized blazers in mijn kast hangen, maar die draag ik wel allemaal even graag. Als je een uniform hebt dat werkt, dan kan je daar (bijna) nooit genoeg van hebben.

Hoe ga ik het combineren?

En dan niet op Pinterest kijken hoe het wordt gecombineerd, maar kijk eens naar het kledingstuk dat je nu ‘opeens’ heel hard nodig hebt. Wanneer trek je het aan? Waar combineer je het mee? Probeer het item voor je te zien met kledingstukken die al in je kast liggen. Probeer drie combinaties te maken in je hoofd (ja, dat kan jij). Kom je niet echt verder dan één outfit? Lekker laten gaan.

Zit het echt goed?

Ben hierin echt streng voor jezelf. Koop nóóit, maar dan ook echt nooit, iets op de groei. Tenzij je voor een kind gaat shoppen. Maar geen excuusjes over afvallen. Dan kan je beter wachten totdat je ook echt bent afgevallen en kies in eerste instantie vooral voor een maat groter, kleding hoort ook vooral lekker te zitten.

Het excuus: deze kan ik altijd nog innemen, is inmiddels ook populair. Dat jij je broekspijpen laat inkorten is no biggie. Maar het is nogal wat om een jeans aan de bovenkant in te nemen. Ga je dat dan ook echt laten doen? Of kan je beter even verder kijken? Precies.

Wat staat er op het waslabel?

Simpel. Als er staat dry clean only gaat die top van 30 euro je opeens heel veel meer kosten. Doe je hem een keer stiekem toch in de was, is het klaar. Of hij belandt op de stapel: ‘moet ik nog een keer naar de stomerij brengen’. Vervolgens trek je hem nooit aan want ja, mag niet vies worden. Gedoe! Dus check altijd even het waslabel. Ook goed om te weten van wat voor stof het item is gemaakt en waar.

Trek ik dit morgen direct aan?

Deze vraag werkt bij mij altijd. Hij is echt gewetenloos, recht door zee en kei hard. Heb je net eindelijk die fantastische broek binnen? Maar wil je hem niet direct aan. En de volgende dag ook niet? Nou, daar ga je al. Nu niet? Dan nooit niet. Terug bij de retouren.

En zo werkt het echt voor alles. Natuurlijk kan je een jurk kopen voor de bruiloft van je beste vriendin, maar denk dan ook twee keer na. Draag je deze jurk daarna ook nog eens een keer? Of is het echt alleen voor die ene speciale gelegenheid (+dresscode)? Dan kun je beter een kledingstuk huren.

En, heb je nog gedacht aan die ‘perfecte’ jurk?

Ik ben de strengste echt niet hoor. Als jij weken, maanden daarna nog weleens denkt aan die flamboyante jurk. Dan zou ik toch eens kijken of hij nog te koop is. In de winkel, misschien wel in de sale. En anders kan je altijd op tweedehands websites kijken. Geluk zit in een klein hoekje.

FOTOCREDITS Keagan Henman & Shane Rounce via Unsplash

Share this post